Op naar de RDW

Afgelopen september haalden we de MAN op uit Duitsland. Sinds die tijd kijken we ernaar en werken we eraan om er ons huis erin te bouwen. Wat we er echter niet mee kunnen is erin rijden…

Niet in de laatste plaats omdat we beide simpelweg ons vrachtwagenrijbewijs nog niet hebben (waaraan wordt gewerkt 😉). Maar vooral ook omdat de MAN nog geen Nederlands kenteken heeft en we er dus überhaupt niet mee de weg op mogen.

Tijd voor een gang naar de RDW (RijksDienst voor Wegverkeer) dus! De afspraak werd gemaakt, eendagskenteken én verzekering voor één dag aangevraagd, Jan Piet (wél in bezit van het juiste rijbewijs) gecharterd en op pad konden we.

Een spannende dag voor ons, want wat als ze grote gebreken of bezwaren zouden vinden? Dat zou een grote extra kostenpost met zich mee kunnen brengen. En als de MAN volledig afgekeurd zou worden zou dat zelfs het eind van ons avontuur kunnen betekenen.

Met toch wel wat zweet in onze handen, maar met goede moed meldden we ons bij het kantoor van de RDW. Waar we de MAN, na het wegen op de weegbrug, vol trots en onder grote belangstelling van medewerkers en bezoekers naar binnen reden.

Met veel plezier vertelt Niels alles wat hij weet over de MAN en beantwoordt hij de vragen die er zijn. Hierna kan de keuring beginnen.

Natuurlijk moet ie worden opgemeten en worden alle gegevens van het voertuig gecontroleerd met de papieren.

De machinekamer (waar alles zit dat je normaal onder de motorkap zou vinden) wordt nauwkeurig bestudeerd.

Waarna het chassis aan de beurt is. Gevolgd door een kritische blik op z’n (enorme) wielen en de banden. Gekeken wordt hoe ze draaien en of de remmerij naar behoren werkt.

Door naar alle toeters en bellen (ruitenwissers, lampen, knipperlichten, etc.), waarna het tijd is voor een meting van de uitstoot.

Gedurende de keuring rij je steeds een stukje verder het keurstation door, van keurpunt naar keurpunt. Aan het eind van de keuringshal volgt dan het spannende moment van de uitslag…

Een zucht van verlichting, onze MAN is geslaagd met vlag en wimpel. Onze bijna 40 jaar oude vrachtwagen krijgt complimenten van zo goed als nieuw! Wat een opluchting! Er is slecht één punt waarop de MAN niet voldoet aan de Nederlandse veiligheidseisen voor voertuigen. Dat is een ontbrekende bumper aan de achterkant. Als wij zorgen dat de MAN binnen een bepaalde termijn is voorzien van een bumper met de juiste eigenschappen dan ziet het er rooskleurig uit voor het toekennen van een kenteken.

Met dit huiswerk vertrekken we in feeststemming weer naar huis. Waar direct wordt begonnen aan het ontwerpen van de nieuwe bumper en het bestellen van de benodigde snijdelen om deze te kunnen creëeren. Dit met grote dank aan het vakmanschap van David voor het ontwerp en aan Lammert voor de constructie en montage!

Zodat we even later, voorzien van onze gloednieuwe bumper, weer konden afreizen naar het RDW keuringsstation. Wederom met dank aan Jan Piet die de MAN de vorige keer ook naar de RDW én eerder al voor ons van Keulen naar Nederland reed!

Deze keer hoefden we niet lang in spanning te zitten, alles was in orde en de bumper (en dus de MAN) werd goedgekeurd! Wat een fantastisch nieuws, onze dag kon niet meer stuk!

Al een paar dagen later kwam de brief met het kentekenbewijs met de post. Zo trots!

Nu nog ons rijbewijs halen en dan kunnen we de weg op! Niels is al druk aan het studeren, want hij kan niet wachten!

Leave a commentJeike 😘

4 years ago

🎉💫

Parking Sensors

3 years ago

Appreciating the dedication you put into your website and in depth information you present.

It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed material.
Wonderful read! I’ve saved your site and I’m including
your RSS feeds to my Google account.